2013. február 25., hétfő

Szkíta díszfokos Nagyhalászból


Nagyhalász határából 1900. elején egy díszes vasfokos került a nyíregyházi múzeumba. A tárgyról az alábbi sorokat vetette papírra Jósa András névadó, múzeumigazgató:

„A pilini, berczeli, nyíregyházai La Tène kori fokosokhoz hasonló vas fegyver azon különbséggel, hogy az éllel ellentétes vége nem fokban hanem karikában végződik mögötte egy aklaszeggel vagy szemölcs díszítéssel. […] felülete rozsdás nagyon, de az él hangot ad és itt ott nyomai látszanak azon öntvényburoknak a milyen a berczelieket borítja, és a rozsdától megóvta.” „Az éllel ellentétes végén nem fokot látunk, hanem csigaszerűen felkunkodorásban lyukat, melyre felakasztható volt.” Az értékes lelet bemutatását végül így zárja: „Azt hiszem unicumok”

Jósa András szemléletes leírása napjainkig érvényes. Mindössze annyi kiegészítést tehetünk hozzá, hogy e sajátságos díszfokosnak a Kárpát-medence területén napjainkig nem akadtak párjára. Egyesek társadalmi, mások katonai rangjelző szerepet tulajdonítanak neki. A 21,5 cm hosszú, kovácsoltvas emlék a hazai szkíta korszak – Kr.e. 7. század második fele – 4. század – kiemelkedő képviselője.
Jelenleg a Jósa András Múzeum állandó régészeti kiállításán tekinthető meg.
http://regeszet.josamuzeum.hu/kiallitasok/a-honap-leletei/sajatsagos-fokos-nagyhalaszbol-2/


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése